14 Ekim 2011 Cuma

Kürt dili medeni değil, yerelmiş

Aslında çok da hayret edilecek bir söz değil Bülent Arınç gibi bir ‘şahsiyet’linin; Kürt dili medeni bir değildir, sözü. Tabi böyle durumlarda yetkili Kürt tarafının Arınç’a bir şeyler söylemesi gerekir ama yine de ben kendimce ona haddini bildirmek gerektiği kanısındayım.
Arınç, katıldığı 32.gün programında, İngilizce, Fransızca ve Türkçe’nin medeni ve evrensel diller olduğunu söylüyor.
Ne hikmetse Arınç, yine Türkiye gibi sömürgeci devletlerin ismini sayıyor ve bu ülkelerin tarihlerin de öyle parlak olmadığını biliyoruz. Arınç, kendisinin zihni gibi aynı sömürgeci mantığa sahip ülkelerin ismini saymakla kalmıyor, bu sömürgeci devletlerin dillerini de evrensel ve modern sayıyor.
Geçmişleri hiçbir dönem parlak olmayan, bir İngiltere, Fransa ve Türkiye’nin hâkimiyeti altındaki topraklardaki halklara nasıl zulüm, katliam ve soykırımlar uyguladıklarını hepimiz bilmekteyiz.
Önce halkın topraklarını işgal et, dilini, kültürünü yasakla, sonra sömürgeci dilini orada hüküm kıl ve savaş ile dayattığın dile de, modern de.
Sen kalk bütün bölgeyi ve halkı emperyalist ve sömürgeci mantıkla kamulaştır ve köleleştir, ondan sonra oradaki halkların dillerini yerel ve nihayetinde ilkel dil olarak nitelendir.
Bu ne kadar okumuş ve Müslümanım diyen bir insana yakışır, anlamış değilim. Bu nasıl bir mantıktır, çözebilmiş değilim.
Kürt haklının tarihsel geçmişini ve binlerce yıldır sömürgeci zorbalara karşı göstermiş ve gösteriyor olduğu destansı direnişini yazıya dökmeye gerek yoktur.
Fakat yine de Arınç’a en çabuk ve anlayacağı dilden cevap vermek gerekirse;
Kürtler, sizin ve ait olduğunuzu söylediğiniz bir buçuk milyar Müslüman, ayrıca iki milyar Hıristiyan, on beş milyon Yahudi ve diğer İbrahim’i dinlere mensup halkların ait olduğu dinlerin atası olarak kabul gören Hz. İbrahim Peygamberin ait olduğu ırka mensuptur. Öyle ki Hz. İbrahim, Allah’la ilk iletişime geçtiğinde;  “wa hewe-bu o’dur” diyerek kendi dilini kullanmıştır. Siz, Kürd dilini ‘medeni olmayan yerel bir dil’ olarak nitelendirirseniz, kendi dininizin atasına da saygınız olmadığını gösterirsiniz.
Hem dinlerin atası olarak Hz. İbrahim’i kabul edeceksiniz, hem de onun konuştuğu dile ilkelliği andıran, (sömürgeci zulümden dolayı) toplumsallaş(a)mamış ve sizce kelime haznesi yeterli olmayan, dar kalıplarda sıkışmış bir yerel dildir, diyeceksiniz. Evrensel değil diyeceksiniz. Medeni değil diyeceksiniz.
Hz. İbrahim’in Kürt olduğunu bilmeyenler ve kabul etmeyenler, açsınlar bağımsız tarih kaynaklarını araştırsın ve okusunlar.
Birileri Bülent Arınç’a, Kürtlerin Aryen dil kültür aidiyetine mensup ve Ortadoğu’nun en eski bir halkı olduğunu anlatmalı ve bu konuda haddini bildirici açıklamalarla tepkilerini dile getirmelidirler. Yoksa Bülent Arınç’ın beyin kıvrımlarında dolaşan, cümleler arasına sıkışan iki kelimenin gelecekte katliam senaryolarını hayata geçirmesine müsaade edilir ki, Kürdün kanına şimdi bu durumda ses çıkarmayanlarında eli bulaşır. Bütün bir tarih “ax keşke” o anda haddini bildirseydik de, şimdi böyle olmazdı’larla yaşam sürmektense, tam zamanında anı anında, yani şu günlerde, Bülent Arınç’a ya Meclis’te BDP’liler, ya da Kürdistan’da DTK, tepkisini göstermelidir.
14.10.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder