26 Aralık 2012 Çarşamba

Ölümsüzlük, Hakikat ve Aşk

BDP Suruç Belediye Meclis üyesi ve Sosyolog-Yazar: Mustafa Ekrem Polatsoy

Yaşam her zaman biyolojik anlamda var olmak değildir. Aynı zamanda yokluk da bir yaşamdır. Yeter ki o yok olma şekli bazı şeylerin var olmasını anlamlı kılabilecek bir yokluk olsun.
Bazen denir ya “bir şeyi seveceğin zaman onu sonsuz bir şekilde sevme çünkü onun bir sonu vardır”. Aslında öyle değildir. Siz sevdiğiniz ve mücadele ettiğiniz değerlerin anlamlı olduğuna inanıyorsanız onu sonsuz sevin.
Çünkü sonlu bir şey yoktur her şey sonsuzdur. Uzay gibidir; her zaman genişler ve büyür.
İnsanoğlu yaşamı boyunca hep ölümsüzlüğün arayışçısı oldu. Kimi tatlı canı için kimi de hakikat ve aşk için. Gılgameş destanındaki Gılgameş ölmemek için, ölümsüzlük için dağları, taşları, ovaları, dereleri aşarak biyolojik anlamda ölümsüzlüğü aradı ama Gılgameş hiçbir zaman biyolojik ölümsüzlüğün çözümünü bulamadı.
Fakat bugün Gılgameş, adı ve namıyla aramızda ve yaşıyor. Hala var ve ölmedi. İşte gerçek yaşam budur.
Gılgameş aslında ölümsüzlüğün ilacını buldu ama o zaman anlamadı. Aynen Ameriko Vespuçi gibi. Vespuçi Amerika’yı keşfetmişti. Ama keşfettiği yeri başka bir yer sanıyordu.
Önemli olan neyi aradığımızı bilmekte yatıyor her şey.
Sevgi, zaman ve mekandan bağımsız bir kavramdır. Bir şeyi sevmek için onunla aynı zamanda yaşamanıza gerek yok. tarihten, sevdiğiniz hangi kahramanla aynı zamanda yaşadınız? Ama seviyorsunuz onu. Yine sevmek için aynı mekanı paylaşmanıza da gerek yoktur. Sevdiğiniz şey sizden çok uzaklarda dört duvar arasında da olabilir. Ya da dünyanın bir diğer ucunda Vespuçi’nin topraklarında da olabilir. Ama var olduğunu biliyorsunuz.
Uğruna yaşadığınız ve mücadele ettiğiniz şeylerin ne olduğunu bilirseniz eğer, ne mutlu size.
Söz konusu yaşamsa eğer ve bu yaşam hakikat ve aşk üzerine kuruluysa, biyolojik olarak var olacağım kısmı, işin teferruatıdır.
İşte o zaman varsanız, zaten canlısınızdır. Yoksanız da Gılgameşsiniz.
BDP Suruç Belediye Meclis Üyesi ve Sosyolog-Yazar: Mustafa Ekrem Polatsoy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder