2 Eylül 2012 Pazar

AKP mitinglerine dönüşen TV programları


Hemen her hafta bir Türk kanalında programa çıkan Başbakan Erdoğan ve Bakanları, gittikleri TV’leri adeta işgal, sunucuları teslim, yorumcuları da sıraya dizerek kendilerinden başka kimselerin konuşmasına dahi fırsat vermiyorlar. Elbet onlar, Türkiye ve Türk halkının Başbakan ve Bakanları, Türk medyasında çıkmayacaklar da, Kürt medyası Nûçe ve Stêrk TV’lerinde mi çıkacaklar!
AKP Hükümet erkânı, bazen anlık gelişen programlar, bazen önceden an’ı hazırlayıp tertiplenen programlar ve bazen de günler öncesinden tarihi belirli olan programlara çıkıyorlar. Bu programlar bazen –gelenekselleşen- ‘Ulusa Sesleniş’, bazen ’Söyleşi’ ve bazen de ‘Güncel Sorunlar’ adı altında düzenleniyor.
Artık Erdoğan ve AKP’nin mi isteğidir, yoksa Türk medyasının reyting kaygısı nedeniyle mi bilinmez ama Türk medyası günler öncesinden başlar seyirci toplamaya. Tabi mesele Türkiye’nin Başbakanı olunca bütün çevreler izlemek için geçer TV karşısına. Malum burası Türkiye ve her kesin her kesimin belli sorunları var. Böylelikle AKP, mitinglerde bulduğu sayıdan daha fazlasını TV’lerdeki programlarda bulur. Hani 72 milyon bizi izliyor deniliyor ya, işte aynen öyle.
Bütün Türkiye; acaba Başbakan ne diyecek diye bekliyor! Öğrenciler harçları merak ederken… Emekliler acaba maaşımıza zam gelecek mi diye TV karşısında uyukluyorlar. Ya işçiler! Onlar da belki ‘bir simit daha alabiliriz ve asgari ücrette artış olacak mı’ diye, bir gözleri ekran da diğer gözleri pencereden gece yarısı gelecek olan fabrika minibüsünü bekleyerek dinliyorlar, Başbakanlarını.
Kürtler mi?
Boş verin, kim takar Kürtleri! Hem Kürtlerin hiçbir sorunu yok ki! Kürtler ‘asimilasyondan geçirilmiyor, köylerinden göçürtülmüyor, yaşadıkları coğrafya olan Kürdistan’da ormanları yakılmıyor, çocukları havanlarla parçalanmıyor, vekil ve siyasetçileri zindanda değil, mitingleri yasaklanmıyor, linç edilmiyorlar, her yerde özgürce dillerini konuşabiliyorlar, kardeşleri, abileri, ablaları, baba ve anneleri zindanda süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinde değil ve ölüm sınırına yaklaşmamışlar’ ki!
Kürt halkının bırakın gerçekliğini, sorunu dahi yok! Bir öğrenci, işçi, memur ve emekli gerçekliğinin sorunları var ama Kürt halk gerçekliğinin yüzyıllık sorunları yok arkadaş. Ya ne var? ‘Terör’ belası var ve Kürt halkı devletten değil, tez elden ‘BDP ve PKK belasından’ kurtarılmalı!
Başbakan mitinge çevirdiği TV programlarında işte milyonlar tarafından böyle izleniyor ve sorulara cevap veriyor.
Bakın sorular öyle bildiğimiz gibi anlık gelen cinsten değil. Öyle pat diye soru mu olurmuş! Başbakan Erdoğan’a sorulacak sorular günler öncesinden AKP Genel merkezine gönderilir ve elemeden geçirilerek Erdoğan’ı terletmeyecek az sayıda soru sorulması için izin verilir ki bu soruların hepsi önceden moderatörde vardır.
Mitinge, pardon! Birde stüdyoya Türk basınında belli bazı genel yayın yönetmenleri çağrılır ki bunlar adeta “prompter” görevi görürler. Özgür Gündem, Birgün ve Evrensel gazetelerinin genel yayın yönetmenlerini çağıracak halleri yok ya; zira onlar hakikati haykırarak sıkıştırır ve terletirler ‘yüce’ Erdoğan’ı. İncitmeyen, zorlamayan, acıtmayan, köşeye sıkıştırmayan, gerçeği soramayan stüdyodaki gazeteciler sorularıyla birer prompter oldukları gibi, gülüşleriyle de alkış oluyorlar ve miting ‘güzel’ ve iktidarın istediği şekliyle son buluyor.
Mitinge dönüşen program sonunda büyük bir hayal kırıklığı! Çünkü belediye işçilerine kaldı miting alanına gelen izleyicilerin artıklarını temizlemek. O artıklar ki Türkiye’nin gerçek sorunları.
İşçiler, yine zam yok, yine bir şey çıkmadı diye mi üzülsünler yoksa TV’ye daldıklarından dolayı servis minibüsünü kaçırdıklarına ve işe geç gittiklerinden dolayı patrondan azar işiteceklerine mi? Emekliler zaten uykunun tadını çıkarıp rüyalarında zamlarıyla tatile gitmişler bile. Öğrenciler yine part tıme iş bulmanın yolunu aramaya koyulmuş ve memurlar, kravatlarını geceden bağlayıp uyumuş oluyorlar ki, hakikat onlara yardım eylesin.
Kürtleeer?
Onlar da kim oluyor?
01.09.2012 / Mehmet Serhat Polatsoy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder