24 Mayıs 2012 Perşembe

Erdoğan Zerdüştlüğü karalarken Kuran-ı Kerim ise Sahip Çıkıyor

İktidara geldikleri günden bu güne her fırsatta Kürt halkı ile PKK’nin arasını açmaya/ayırmaya çalışan ve Kürt özgürlük hareketini ellerinden geldiğince zor duruma düşürmek, sıkıştırmak ve farklı bir misyon yüklemek için bin bir çaba harcayan AKP Devletinin yetkilileri yürüttükleri Zerdüştlük karalama kampanyası ile ilgili açıklamalarıyla bu defa büyük bir kayaya çarptılar; o kaya ki hiçbir Müslüman’ın karşı çıkamayacağı ve İslam aleminin kitabı olan Kuran’ı Kerim ve Hz. Muhammed’den başkası değil.
Öncelikle belirtmeliyim ki makaleye konu olan Zerdüşt ve Zerdüştiliği ne İslam’a yamama gibi bir derdim var, ne böyle bir amacım ne de inancım. Çünkü Zerdüştlük dini İslam öncesi bir din olmakla birlikte, İslam’ın dahi bu dinden etkilendiği iddiaları birçok tarihçi ve felsefeci tarafından dile getirilmektedir. Diğer bir iddiada bir sahabe olarak kaynaklara geçen Selman-i Pak’ın aslında Hz. Muhammed’e yol göstericiliği yaptığıdır.
Burada sadece Müslüman olduklarını iddia edenlerin kitapları Kuran-ı Kerim ve Peygamberleri Hz. Muhammed’e rağmen karalamaya çalıştıkları Zerdüştlük ile ilgili bilinen ama saklanan, Türkiye ve Kürdistan halkına duyurulmayan, sadece okuyup araştıranlarca bilinen bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum. Bu ayrıntının paylaşımıyla da aslında ne Fetullah Gülen’in ne de Recep Tayyip Erdoğan’ın “hakiki Müslüman ve Kur’an ve Hz. Muhammed’in” yolundan gitmediklerini göstermek istiyorum. Zira Hz. Muhammed bir hadisinde; “Yahudiler yetmiş bir (71) fırkaya ayrıldılar, biri hariç diğerlerin hepsi cehenneme girer. Hıristiyanlar yetmiş iki (72) fırkaya ayrıldılar, biri hariç diğerlerin hepsi cehenneme girer. Benim ümmetim de yetmiş üç (73) fırkaya ayrılacak, biri hariç hepsi cehennem girer. Cennete giden fırka hakkında sorulduğunda ise Hz. Muhammed: “Onlar benim ve Ashâbımın yolundan gidenlerdir” diyerek cevap vermiştir”. (Ebu Davud, Sünnet, 1; Tirmizî, İman,18; İbn Mace,Fiten, 17; İbn Hanbel, 2/332).
Buradan da anlaşılıyor ki Kur’an ve Hz. Muhammedi yalanlayan Fetullah Gülen ve Erdoğan ikili ve zümresi “Hz. Muhammed ve sahabelerinin yolundan gitmeyenler” sınıfına giriyor.
Evet yanlış okumuyorsunuz; Kuran-ı Kerim Erdoğan ve günlük gıdasını aldığı Fetullah Gülen gibi Zerdüştlüğü ve Zerdüşt peygamberi karalamıyor; aksine sahip çıkıyor.
Soru; Gülen ve Erdoğan Allah ve Kuran’ı Kerim ve Hz. Muhammedi tanımıyorlar mı?
Öyle görünüyor ki Fetulah Gülen ve Türk Başbakanı R.T.Erdoğan Müslüman aleminin kitabı Kuran-ı Kerim ve peygamberi olan Hz. Muhammedi tanımadığı gibi kabul de etmiyorlar; çünkü bu adamlar farklı bir şey söylüyor Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed ise Zerdüştlük ve Zerdüşt Peygamber hakkında daha farklı şeyler söylüyor.
İslam alimleri, Dinler tarihçileri ve batılı bilim adamları tek tanrılı Din’e adını veren Zerdüştü hem bir peygamber hem de filozof olarak kabul ederler.
Bakın Din’e adını veren Zerdüşt peygamber ve Zerdüştler ile ilgili hem Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed ve Hz. Ali hem de TC’nin Diyanet İşleri Başkanlığı ne söylüyor;
Öncelikle belirtmeliyiz ki Kur’an Arapçadan kaynaklı, Zerdüştleri Mecûs olarak ifade etmektedir. Zerdüştlük Kur’an-ı Kerim’e Mecûs olarak geçtiğinden ayetlerde ya “ateşe tapanlar ya da Mecûsiler” olarak geçiyor.
Öncelikle Kur’an-ı Kerim’in Hz. Muhammed öncesinde gelen peygamberlerin varlığına işaret ettiği 3 ayete göz atalım, sonrasında da açık ve seçik olarak Zerdüştlük ile ilgili ayetlere bakalım.
Kur’an-ı Kerim diyor ki; "Muhammed, ancak bir peygamberdir. Ondan önce de peygamberler gelip geçmiştir." (Al-i İmran Suresi, 1) Yine bir başka ayette; "Buna rağmen daha önceki toplumlara da nice peygamberler göndermiştik." Zuhruf Suresi, 6) “Senden önce gönderdiğimiz peygamberler de o memleketlerin halkındandı, onlar da kendilerine vahiy verdiğimiz birtakım erkeklerden başkası değillerdi”. (Yusuf/109)
Bu ve buna benzer Kuran-ı Kerimde birçok ayet olmasına rağmen sadece 3 ayet konumuz açısından yeterlidir diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu ayetlerde bahsi geçen “önceki peygamberler” sadece Kur’an da ismi geçen kitap ehl-i veya olmayan peygamberler değil, rivayet edilen 124 bin peygamberlerden başkası değildir. Bu 124 bin peygamber içerisinde de Zerdüşt peygamber vardır ki bunu ben değil bütün “din tarihçileri, İslam alimleri ve bilim adamları” söylüyor.
Kur’an-ı Kerim’de bir ayette Zerdüştlüğün önemi şu şekilde anlatılmaktadır. Hacc suresinde yer alan o ayette; "İnnellezîne âmenû vellezîne hâdû ves sâbiîne ven nasârâ vel mecûse vellezîne eşrekû innallâhe yafsılu beynehum yevmel kıyâmeh, innallâhe alâ kulli şey’in şehîd." "Mümin olanlar, Yahudi olanlar, Sâbiîler, Hıristiyanlar, Mecûsîler (yani Zerdüştler) ve “müşrik olanlara” gelince, muhakkak ki Allah, bunlar arasında kıyamet gününde (ayrı ayrı) hükmünü verir. Çünkü Allah her şeyi hakkıyla bilendir."
Burada Kur'an-ı Kerim Zerdüştlüğü, Mekke ve Medine'de bulunan dini guruplar içerisindeki müşriklerden istisna ederek; Yahudilik, Hıristiyanlık ve Sabii'lik gibi "Samî/Semavi/İlahî" dinler arasında saymaktadır. Bu da bize tek başına bu dinin tevhidi yönlerinin olduğu ve diğer yönleri ile de sıralanan dinlerle ilgili benzerliklerinin bulunduğunu açıkça göstermektedir; zira bu konuda bütün İslam alimleri de hem fikirdir. Hem aklı başında her bir kişi İslam alimlerine gerek bile kalmadan Kur’an-ı Kerim’in açık ve seçik olan ayetlerini anlayabilirler; zaten bu konuda Kuran’ın kesin hükmü vardır ki bir ayette; Biz bu kitabı sizin anlayacağınız dil de gönderdik ki yoruma ihtiyaç kalmasın, denir.
Hz. Muhammed, Zerdüşt peygamber ve Zerdüştlükle ilgili bir hadisinde; “Onlara da Ehl-i Kitab gibi davranın.” demiştir.
Hz. Ali “cizye” konusunda Mecûsi/Zerdüştlerle ilgili; Şüphesiz Mecûsîler bir ümmet idiler. Okudukları bir kitapları vardı, diyor. Burada Hz. Ali açıkça Mecûsîlerin de “ehl-i kitap” olduklarını ifade ediyor.
Hz. Ali bir başka yerde; “Mecûsîlerin ne üzere olduklarını iyi biliyorum. Onların da uyguladıkları bir şeriat ve inandıkları bir kitap var. Bu yüzden onlara da “Ehl-i Kitab” gibi davranacağım.”diyerek Zerdüştlerin değer ve önemine atıfta bulunmuştur.
Eş-Şafii’de Mecûsîleri “ehl-i kitap” olarak ifade eder ve ekler ki; Hz. Muhammed de Mecûsîlerden “ehl-i kitap” olduklarından dolayı “cizye” almıştır.
Firdevsi Zerdüştler hakkında; “Onlar ateşe taparlardı demeyin. Aksine Tek ve Kahhâr olan Allah'a taparlardı.” diye söylemiştir. Ebu Reyhan el-Bîrûnî Firdevsî ile aynı dönemde yaşamış bir tarihçi idi. Ebu Reyhan ise el-Asâru'l-bâkıye adlı eserinde Zerdüştlük ile mecûsîlik arasında ayrım yapma ihtiyacını duymuştur. İşrâk felsefesinin şeyhi Şihâbuddîn de Hikmetu'l-işrâk adlı kitabın­da Zerdüşt'ün bir peygamber olduğunu yazmıştır.
Hz. Muhammedin Zerdüşti inancında olanlara dönük yakınlığını gösteren tek ve yeter bir kişi vardır ki; O da Selman-i Pak’tır. Bu kişi kaynaklara Selman-i Farisi olarak geçmiştir; ancak bilinen asıl ismi Selman-ı Pak ve dini Zerdüşt milliyeti ise Kürt’tür. İslam alimleri bu kişi için; Hz. Muhammed’in can yoldaşı ve en kıymetli sahabelerindendir, diye söz ederler. Bir Kürt ve aynı zamanda Zerdüşt inancından olan Selman-i Pak Hz. Muhammed tarafından İslam Devletinin danışmanı olarak tayin edilmiş ve Hz. Muhammedin ölümüne kadar onun yanından hiç ayrılmamıştır. Hz. Muhammed bir hadisinde Selman-i Pak’ı cennetle müjdelediği üç kişi arasına alarak;  “Selman bizdendir. Benim ehli beytimdendir.” Büyük Sahabi temizler temizi, pak… Cennet üç kişiye açıktır; bunlardan biri Selman, diğeri Ali ve sonuncusu da, Ammar”dır, demiştir.
TC Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde ise Zerdüştlük ile ilgili, aynen şu ifadelere yer verilmektedir; Milâdî VII. yüzyılda Hz. Muhammed, İslâm vahyini tebliğe başladığında yeryüzünde ateizm, putperestlik, politeizm (şirk), yıldızlara tapma da dâhil birçok din ve inanç şekilleri mevcuttu. Bu dinlerden Mecûsîlik, Brahmanlık, Budizm, Sâbiîlik, Yahudilik ve Hıristiyanlık en önemlileri olarak ve hatta bir dereceye kadar vahiy dinleri olmaları yönüyle o günün Mekkeliler'i tarafından kolaylıkla kabul edilebilir dinlerdi. Fakat yeni bir din gönderilmiştir. Çünkü bütün bu dinler, zaman içinde orijinal ve aslına uygun şekillerini kaybetmiş, zaman ve mekâna bağlı olarak çeşitli değişikliklere uğramışlar, ayrıca kendilerinden sonra gelecek ve şartları daha da iyileştirip mükemmelleştirecek bir şahsı ve onun mesajını müjdelemişlerdir. Mecûsîlik en eski dinlerden biriydi ve Zerdüşt'ün getirdiği dinin bozulmuş şekline verilen addı. Zerdüşt tek Allah yani Ahura Mazda inancını tebliğ etmiş, O'nun seçtiği kimselere ilâhî vahyin geleceğine, meleklere ve ölüm sonrası hayata imanı emretmişti. Zend-Avesta'da (Yaşt, 13, XXVIII, 129) putları kıracak olan Soeşyant adlı birinin geleceği bildirilmektedir.
Makaleye birçok İslam âlimi, Niche gibi felsefeciler, bilim adamları ve din tarihçilerinin isimleriyle birlikte görüşlerini eklemek mümkün iken amacım burada bir dini anlatmak olmadığı için bunlara gerek duymadım; çünkü bu bir isimle olacak olan farklı bir makale konusudur. Burada Zerdüştlüğün aslında kısaca Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed tarafından tanındığını ve buna rağmen Zerdüştlüğe saldıranların da İslam’a göre doğal olarak küfür ehlinden olduklarını belirtmek yetecektir düşüncesiyle bir soru ile makaleye son vermek istiyorum. Evet, Kur’ana göre Zerdüştlüğe dil uzatanlar Küfür ehli kimselerdir.
Sonuç olarak soru;
Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed, Hz. Ali, bütün “din tarihçileri, İslam âlimleri, bilim adamları, Felsefeciler ve TC’nin Diyanet İşleri Başkanlığının hem fikir olduğu Zerdüştlük ve Zerdüşt peygamber bir din ve Hz. Muhammed öncesi olarak kabul görülüyor da, neden Fetullah Gülen ve TC’nin Başbakanı Erdoğan Zerdüştlüğü karalamaya çalışıyorlar? Yoksa bunlar Müslüman âlemini aptal mı sanıyorlar?
24.05.2012
Mehmet Serhat Polatsoy

11 yorum:

  1. Doğru ve yanlışlar karmakarışık bir yazı.Bir makale ciddiyetinden ve yeterli bilgiden uzak ancak okumayan,araştırmayan yada önyargılı kişileri etkileyebilecek bir yazı.Siz nasıl bir ana-babadan dünyaya geldiyseniz onlarda kendi ana babalarından ilahi vahiy de Ademden beri aynı inanç ilkelerini değişmeksizin bildirmekle görevli her kavmin içinden elçiler göndererek insanları razı olacağı dine,Allah için yaşamaya çağırmıştır.Her peygambere kendinden sonra gönderilecek peygamberlere karşı inananların tutumunun ne olması gerektiği de bildirilmiştir ki bir kesinti olmasın.Duygusal tutuculuk gösterilerek yanlış yapılmasın diye.Dinlerin özü ve ortak noktası ilahi kaynaklı tevhid inancıdır.Ancak değişik sebeplerle insanlar doğru yoldan saptıkları için sürekli aynı ilkelere davet eden peygamberler gönderile/seçile durmuştur.Kuran bu silsileye çok kere değinir ve hatta önceki indirilen ilahi bilgilere,kitaplara ve peygamberlere iman etmenin imani bir zorunluluk olduğu bildirilir.Bir takım ateist(ki mutlak ateizim asla olamaz,ateist olduklarını iddia edenler psikolojisi bozuk insanlardır) ve sözde bilimsel düşünceye sahip olduklarını sanan acınası mahluklar kalkıp akıl yürütmelerde bulunup evlere şenlik sonuçlarla inkara kendini şartlandırmış olan az sayıda kişiye gaz verip motive etmeye çalışıyorlar(aslanlarım devam edin yolunuza siz haklısınız bakın din kültüründe neler neler var,içiniz rahat olsun siz daha dengeli(!) ve daha sağlam belgelere(!) tutunmaktasınız demek istemektedirler) Neymiş İslam / Peygamberi birçok dinden etkilenmiştir(Tevrat,İncil vs...) Namaz yahudiler de devar.Oruçta filanca suçun cezası falanca kitapta da aynı/benzer yani bak açık açık kopya çekmiş onlardan.Bakara suresi 4 ayeti kerimede:
    Vellezine yu'minune bi ma unzile ileyke ve mâ unzile min kablik, ve bil ahirati hum yukinûn.
    (Ve onlar, sana indirilene, senden önce indirilenlere iman ederler ve ahirete de kesin bir bilgiyle inanırlar.)
    Bakara 106.ayeti kerime de
    Ma nensah min ayetin ev nunsiha ne'ti bi hayrim minha ev misliha, e lem ta'lem ennellahe ala kulli şey'in kadîr. (Biz, daha hayırlısını veya bir benzerini getirinceye (kadar) hiç bir ayeti neshetmez (hükmünü yürürlükten kaldırmaz) veya unutturmayız. Bilmez misin ki Allah, gerçekten herşeye güç yetirendir. ) ve benzeri onlarca ayet bas bas bağırmaktadır ki insanlık tarihi boyuca onlara ölçüler/kurallar/şeriatlar/ibadet yol ve ritüellerini bildiren aynı üstün iradedir.Ancak insanlar yolu şaşırıp sapıttıkları için tekrar tekrar uyarılmaları gerekmiştir.Hz.Muhammed'e ise son ve evrensel bağlayıcı ve korunmuş/insanları (en azından metnine müdahale edemeyecekleri şekilde korumuştur.Kitabın korunmuşluğu iman edecek olanlar için gereklidir,yoksa inkara şartlanmış olanlar inkar etmeye delil(!) bulmakta sıkıntı yaşamazlar) kıyamete dek dosdoğru yolda tutacak hayat ilkeleri ve şeriatıyla Kuran'ı teorisi(kitap) ve pratiğiyle(resulün pratiği/sünnet)bir bütün olarak kalıcı kılmıştır.Daha önceki(tahrif olmuş) kitap sahipleri(ehli kitap) elbette son gelen peygambere ve savunduğu ilkelere başka dinlere mensuplardan çok daha yakındırlar.Bu aralarına fitne girmiş kavga ettirilmeye çalışılan iki kardeşin babalarının araya girip siz aynı babanın evlatlarısınız.Aynı sofrada büyüdünüz aynı anadan emdiniz ,birileri aranızı bozmak için uğrasıyor.Gelin bunlara fırsat vermeyelim,aynı yolda yürüyelim ,birbirimize destek olalım demesi gibidir.Ve yahut ta aynı coğrafyada yaşayan ve sistemin eziyetine maruz kaldıkları halde yine şistemin şeytanlığıyla birbirine düşürülmeye çalışan iki gurubun bir araya gelip ,bizim üzerimize oyun kuruyorlar.Bu sistem ikimize de düşman birbirimizi kırmayalım.Güçlerimizi birleştirip bize eziyet edene karşı duralım ,ortak paydamızda birleşelim demeleri gibi bir şeydir.
    Buna karşılık Babayı saymayarak,kardeşliği umursamayarak yollarını ayıranlar artık kardeş değil açıkça düşmanlardırlar.

    YanıtlaSil
  2. Selman-ı farisi(pak) babasının dinini terk edip uzun yıllar hıristiyan din adamlarının yanında din eğitimi alarak yaşamış ve enson gelecek olan peygambere kavuşmak uğrunda medineye kadar (bir yahudiye köle olarak satılarak) gelmiştir.Başlangıçta medine antlaşmasıyla bir hukukları olan yahudiler süreç sonunda yeni şeriata tabi olmadıkları ve fitne kaynağı oldukları için de oradan sürülmüşlerdir.Tarih boyunca kendini kitaba/semavi dine/yaratıcı bir tanrıya isnad etmeyen insan topluluğu neredeyse yok gibidir.Başka bir hakikat ise dosdoğru iman edenler genelde hep azınlık olmuşlardır.Bu gün de değişen bir şey yoktur.Kendini dine/İslam'a/Yahudiliğe/hıristiyanlığa isnad eden insanların büyük çoğunluğu kuran'ın ifadesiyle müşriktirler,kafirdirler.Yani bu hal üzere ölüp giderseler ebedi cehennemliklerden olacaklardır.

    YanıtlaSil
  3. makaleyi yazan zat zerdüştü bir peygamber olrak İslami kaynaklara göre isatlama yoluna gitmiş.Ama muhterem şunu unutma.İslami kaynaklarda ateşe tapanlar için asla peygamberlik diye bir şey yoktur,şirktir bu.İslam da ve önceki ilahi kitaplarda inançlarda yaşayışlarda tek ilah olan Allah a tapmak vardır.ateşe tapmak şeytani bir yol olup batılın has versiyonlarından biridir.hepimiz öleceğiz lütfen inandığımız şeyleri ii araştıralım da diğer tarafta hüsrana uğramayalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yahu mehmet yar bir kez daha oku şu makaleyi ve daha sonrada İslami kaynaklara göre araştır. Hepimiz elhamdulillah müslümanız dikkat etmemiz gerekiyor yoksa dinden çıkarız Allah korusun. Zerdüştlükte ateşe tapma diye söz konusu değildir yok öyle birşey sadece kutsaldır.bir nevi kıble gibi bişey diyebiliriz anlamamız açısından diyorum. Hadis var ayet var bunlar hakkında onu vurguluyor adam.sen kalkmış halende ateşe tapan diyorsun.

      Sil
  4. ZERDÜŞLÜK EN AZINDAN BİR ALLAHA İMAN EDER VE PEYGAMBERLİK MAKAMIDA VAR BİRDE KUTSAL KİTABI VAR.
    BU GÜN KÜRTLERİN %80-90 MÜSLÜMANDIR AMA BU ATALARIMZIN DİNİ OLAN ZERDÜŞLÜKTE UTANMAMIZI GEREKTİRECEK HİÇ BİR SAPKINLIK YOKTUR.
    BİRDE SİZİN ATALARINIZIN DİNİ OLAN ŞAMANİZME BAKALIM .
    ŞARLATANLARIN BÜYÜCÜLÜKLE İNSANLARI TRASLARA KOYDUĞU TAMAMIYLA SAPKIN KİŞİLERİN UYDURMASI BİR DİN.
    GÜLENCİLER(TAYİPÇİLER) HİÇ ALLAH'TANDA MI UTANMIYORSUNUZ KÜRTLERİ OLMADIK İFTİRALARLA KARALIYORSUNUZ
    TABİ ALLAHA İNANCINIZ VARSA.......

    YanıtlaSil
  5. Bilmeden yazmadan önce bir araştıralım Zerdüştler ateşe tapmazlar sadece ateş Zerdüştlükte kutsaldır. Zerdüştler Ahura Mazda'ya taparlar ateşse Mazda'nın kutsal işaretlerinden biridir. Hindular da ineye tapmazlar inek kutsaldır. Ön yargıları bir kenara bırakmak ve anlamak lazım. Şamanizm de şamanların da güçleri vardır amma çok fazla bilgim yok bu sebeble bilenler anlatsa daha iyidir. Ve bu konuyu anlatırken Kürt - Türk meselesi yapmamak daha iyi, çünki aynı topraklarda yaşıyoruz ve düşmanlıkla bölmek parçalamak çok kolay. Tayyip kafasında kişiler bize de kafir diyorlar (Arap Alevi) amma kendileri de Kuran'ın sözlerini çarptırıyorlar. Zamanında kılıç zoruyla din deyiştirmenin etkileri olmalı.

    YanıtlaSil
  6. din tartışmak gs-fb tartışmaktan farksız. bir çoğunuz anne babadan öğrendiniz, başka ülkede doğsaydınız kafir mi olacaktınız? dinleri aşağılamak istemem, ancak benim gözümde insanları organize ve mobilize etmeye yarayan kural gruplarıdır dinler. nasıl ki kızılderililier hayvanları örnek vererek çocuklarına ahlak dersleri verirler, biz de bedevi toplumlardan gelen bir kurallar zincirini toplumsal bir sözleşme olarak kullanmayı seç(tiril)mişiz. ancaaak para hırsımızı da bırakmamışız. ortaya da "sinek" filmindeki gibi mutant bir yaratık çıkmış durumda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Din toplumların faydası dogrultusunda ortaya çıktı diyorsun. Peki toplum din dışında bir şeyle de terbiye edilemez miydi. Yani yaratan tolumu kendine göre düzene sokamaZ miydi. sokamaZ diyorsan sen bir yaraticiyi yok sayiyor oluyorsun. Ve yaraticiyi yok saymak akla mantığa uymayan, psikolojisi bozulmuş kişilerin düşüncelerinde vardır ancak. Bu kainat bir yaratıcıya kesinlikle ve kesinlikle ihtiyaç duyuyor cunku. İnkar etmek kör olmak demek

      Sil
  7. zerdüştlük eğer söylediğin gibi bir semavi din olarak gönderilmiş ise, kutsal kitabında mutlaka kendinden sonra gelecek din ve peygamber için birtakım bilgiler vermiş olması gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi vermiş zaten Dr.zakir naik var youtubede yaz adam çok güzel açıklıyor.

      Sil
    2. Bilgi vermiş zaten Dr.zakir naik var youtubede yaz adam çok güzel açıklıyor.

      Sil